Cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh susţin că mii de vieţi din Africa pot fi salvate printr-o nouă iniţiativă de a combate boala somnului.
Această boală e cauzată de de un parazit care atacă sistemul nervos. Boala somnului se transmite de la bovine la om prin musca ţeţe.
Sursa foto: diptera.info
Însă, oamenii de ştiinţă au declarat că numarul de cazuri acute în mediul rural din Uganda a scăzut cu 90% după ce au injectat bovinelor un medicament care ucide acest parazit.
“Boala somnului este o boală parazitară, la fel ca malaria. Ea se transmite prin musca ţeţe, care introduce paraziţi în sânge. Sângele este mediul în care paraziţii se înmulţesc şi care îi duce direct către sistemul nervos central, aici paraziţii cauzează probleme grave cu simptome neobişnuite. Dacă boala somnului nu se tratează, ea devine fatală”, a declarat profesorul Sue Welburn, care a condus cercetarea.
În Uganda, vitele domestice au devenit principalul “focar de infecţie”. Animalele nu se îmbolnăvesc de la acest parazit, ele sunt doar purtătoare, astfel încât acestea pot fi infectate pentru un timp îndelungat.
“Este doar o chestiune de şansă ca acest animal să fie muşcat de o muscă ţeţe, care zburând poate muşca şi un om, infectându-l”, afirmă Sue Welburn.
Cercetatorii au testat o metodă de prevenire a maladiei somnului, orientându-se către tratamentul celor 500.000 de vaci din Uganda. Pentru început, au fost eliminaţi paraziţii
trypanosome care transporta boala, injectându-le animalelor câte o singură doză de trypanocide. Mai apoi, insecticidele au fost pulverizate regulat, pentru a preveni re-infectarea.
Sursa foto: onsafari.com
Profesorul Welburn afirmă că tratamentul pentru oameni este extrem de complex şi scump, pe când medicamentele pentru bovine sunt „foarte ieftine”.
Universitatea din Edinburgh a iniţiat cercetările cu scopul de a extinde proiectul pentru toate raioanele afectate din Uganda, ceea ce va include tratamentul a aproximativ 2,7 milioane de capete de bovine.